Translate

lauantai 30. maaliskuuta 2013

Saavatko kuurot kiroilla?

Kun olin pieni, minulla oli maailman paras perhepäivähoitaja. Hänen toiminnassaan yhdistyivät rakkaus ja rajojen asettaminen. Jossain vaiheessa pieni lapsiryhmämme ajankohtaiseksi puheenaiheeksi nousi kiroilu. Onko se sallittua, mitkä oikeastaan ovat ”rumia sanoja”. Selvää oli, että hoidossa ei saanut kiroilla. Siitä seurasi suun peseminen saippualla. Uteliaana päätin kokeilla, kävisikö siinä oikeasti niin. Jokainen jonka suu on pesty saippualla, tietää, ettei se ole mukavaa. Sanktio osoittautui toimivaksi, enkä halunnut kokeilla kiroilemista enää uudestaan.

Joskus olen kuullut vitsailtavan, että jos kuuro kiroilee, niin pestäänkö hänen kädet saippualla. Ei naurattanut. En osaa perustella sitä, miksi se minua loukkaa. Ehkä kuulun väärään kohderyhmään? Yläasteella meille opetettiin äidinkielen tunnilla, että vitsejä kertoessa kannattaa huomioida kohdeyleisö. Ei ole soveliasta tehdä pilaa toisten kustannuksella. Esimerkiksi blondi-vitsit eivät välttämättä uppoa, jos kuulijana on joku vaaleahiuksinen.

En ole koskaan nähnyt äitini kiroilevan. Isäni saattaa joskus käyttää kirosanoja viittoessaan, mutta en näe häntä kovin usein. Suurimman osan kuurojen kanssa vietetystä ajastani olen ollut sellaisten kuurojen seurassa, jotka eivät kiroile. Jos näen kuuron kiroilevan, hämmennyn. En ole tottunut sellaiseen.

Saavatko kuurot kiroilla? Jos kysymystä tarkastellaan ihmisoikeuksien näkökulmasta, vastaus on kyllä. Kuuroilla on samat oikeudet ilmaista itseään, kuin kuulevilla. Tätä vapautta ei tietenkään saa käyttää toisen ihmisen loukkaamiseen ja halventamiseen. Kuurojen kiroilemista voidaan lähestyä myös kysymällä, sopiiko kiroileminen kenellekään? Mielestäni ei.


"ei saa kiroilla"
Kuva: Sclera, Papunet

Viereinen kuva on peräisin Papunetin kuvapankista.

"Papunetin kuvapankin materiaalia voi tulostaa ja tallentaa omalle koneelle esimerkiksi kuntoutuksessa ja opetuksessa käytettäväksi. Kuvapankissa on lähes 3 700 piirroskuvaa, 2 400 valokuvaa, 2 000 viittomakuvaa, 10 300 Sclera-piktogrammia ja yli 1 100 Mulberry-kuvaa, eli yhteensä lähes 19 500 kuvaa." (Papunet)









1 kommentti:

  1. Kiroilu ei ole mikään hyvä tapa, mutta kyllä kuurot kiroilevat kuten kuka vaan. Suomalaisen viittomakielen opetustyössäni olen opettanut, miten kiroilla suomalaisella viittomakielellä. Joskus tuntuu, että suomeksi on enemmän erilaisia kirosanoja, mutta kyllä viittomia löytyy aika helposti :)

    VastaaPoista